"Масляна іде- весну веде"


Масляна
   Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.  
    Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
    Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга.
   15 лютого здобувачі освіти Великоолександрівського НВК взяли участь в заході «Масляна іде- весну веде». Дійство розпочалось із розмови двох господинь , які почали готуватись до Масляної і оповідали традиції святкування цього свята.

    В гості до господинь завітала Масляна , яка привела за собою цілий тиждень.

 
  Глядачі  взяли участь у конкурсі на краще представлення композиції із млинців , частувались млинцями , а також  закликали весну.

Коментарі